Bu yazı Amicus Mongolia'nın "Religion of Genghis Khan" isimli yazısının tercümesidir. Ana kaynağa ulaşmak için tıklayınız.
Büyük Moğol İmparatorluğu'nun Kralı Cengiz, Tengriciydi ve devlet ritüellerini yerine getirmeleri için şamanlara sahipti ve devlet işlerinde ve bir sefer başlatırken atalarının ruhlarını dinledi. Ailesi Şamanizm'e büyük değer verirdi. O dönemde Moğolistan'da başka bir din yoktu. O zaman bile Cengiz Han, fethettiği ulusun din işlerine karışmazdı ve imparatorlukta halkın herhangi bir dini uygulaması serbestti.
(...)
Cengiz Han'ın sadece ebedi mavi gökyüzüne taptığının en önemli örneği Moğolların gizli tarihinden bir alıntıdır: "Ebedi Mavi Gök bana ulusları ve halklarını yönetme hakkını verdi". Buradan, çobandan imparatora kadar herkesin ebedi mavi gökyüzüne tapındığını görebiliriz.
Örneğin Şamanlar ulusun ocağını yakmak, devlet sancaklarına ve doğaya adaklar adamak, kehanetlerde bulunmak ve diğer ritüelleri yerine getirmekle görevliyken diğer dinlerin mensupları için bu uygulamalar kesinlikle yasaktı.
Ayrıca, Moğol kabilelerini tek bir bayrak altında birleştirmek imparator Cengiz'in başlıca hedefiydi, bu nedenle başka herhangi bir dini benimsemek bu hedefe ulaşmayı neredeyse imkansız hale getirecekti.
Şamanlardan oluşan ocaklar ya da gruplar oluşturulmuş ve bir dizi dini mekân inşa edilmiştir. Şamanlardan biri gruba liderlik eder, dini ritüellerden ve işlerden sorumlu olurdu. Rubrucklu William bu liderlerin neredeyse Roma'nın Papa'sı gibi olduğunu belirtmiştir. Şamanistler Ebedi Mavi Göğün iradesini takip ederler ve kişinin atalarına ve doğaya taptığı bu dine derin bir saygı gösterirlerdi.
İmparator Cengiz'in Şamanist teorinin kurucusu olduğu kabul edilir, çünkü Büyük Moğol İmparatorluğu'nu Ebedi Mavi Gök'ün rehberliğinde kurmuştur. İmparator Cengiz'in torunları da tek bir ebedi mavi gökyüzü ve yeryüzünde tek bir hükümdar kuralına sıkı sıkıya bağlı kalmışlardır.
Yorum Gönder